Tutorial Melayu

Google Map dan CakePHP

Introduction

user

Fairuz

System Engineer (Texas Instruments France), Masters in Electronics , Embedded System Engineering,


LATEST POSTS

Nota: git alias yang biasa digunakan 05th December, 2013

Nota: Android .gitignore 23rd February, 2013

Cakephp

Google Map dan CakePHP

Posted on .

Rujukan http://bakery.cakephp.org/articles/view/google-map-helper artikel oleh Abhimanyu Grover.

Download class GoogleMap di sini dan masukkan ke dalam folder vendors. Buka fail ini dan cari line untuk memasukkan Google API Key anda ($api_key)

Kemudian untuk menyenangkan penggunaan map ini nanti, kita akan membuat helper baru yang akan kita namakan map. Jadi buat satu fail baru di dalam folder app/views/helpers dan namakan ia map.php.

Paste code di bawah ke dalam fail map.php.

addMarkerByAddress( $location['address'],strip_tags($location['title']), $location['title']);  //adds address to showup in Map
        }
        else
        {
            $map->setCenterCoords(109.050293,4.850154);   // if no locations are passed in function, then focus on Malaysia
            $map->setZoomLevel(5);
        }

        $map->setWidth($width);
        $map->setHeight($height);
        $map_content=$map->getHeaderJS().$map->getMapJS().$map->getMap();
        return $this->output($map_content);
    }
}
?>

Kemudian ini contoh penggunaan. Contoh yang saya berikan ini tidak melibatkan controller dan model. Saya menggunakan helper ini terus di dalam view untuk menjadikan tutorial ini lebih senang difahami.

Selangor';

echo $map->displaymap($my_locations,500,500); ?>
 
?>

Di bawah adalah contoh yang sama tapi menggunakan view dan controller.

index.ctp

displaymap($my_locations,500,500); ?>
 

maps_controller.php

Selangor';


        $this->set('my_locations', $my_locations);
    }
    
}

?>

Untuk selanjutnya, sebagai contoh, anda boleh menyimpan maklumat koordinat di dalam pangkalan data dan dengan menggunakan model dan controller, memaparkan koordinat² tersebut di dalam google map tadi.

Selamat mencuba!

peta_resize

profile

Fairuz

http://www.tutorialmelayu.com

System Engineer (Texas Instruments France), Masters in Electronics , Embedded System Engineering,

Comments
user

Author bazet

Posted at 10:09 am December 2, 2009.

bagus, tak terfikir aku ada Google Map Helper. Harus aku guna untuk next projek

Reply
    user

    Author mdpai

    Posted at 5:15 pm December 2, 2009.

    tu la, dah la sng nak pakai, masuk address je.. takyah nak risau psl koordinat ll.

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

View Comments (2) ...
Navigation