Tutorial Melayu

Favicon

Introduction

user

Fairuz

System Engineer (Texas Instruments France), Masters in Electronics , Embedded System Engineering,


LATEST POSTS

Nota: git alias yang biasa digunakan 05th December, 2013

Nota: Android .gitignore 23rd February, 2013

Umum

Favicon

Posted on .

fav

Icon kecil di tepi URL sesuatu website selalunya dipandang remeh oleh sesetengah pihak, tapi sebenarnya ia juga memainkan faktor yang agak penting. Favicon inilah yang sebenarnya membolehkan pengunjung website anda mengingati anda dengan lebih mudah. Lihat contoh Google, ia menggunakan simbol G sebagai faviconnya. Ia menjadi seakan trademark kepada website tersebut.

Untuk memasukkan favicon anda sendiri, ikut cara di bawah;


Untuk contoh di atas, saya menyimpan favicon saya di dalam folder images. Untuk favicon, kita tidak terhad kepada format ico sahaja, format jpg dan png juga boleh digunakan. Contoh untuk format jpg.


Masukkan kod ini di dalam ruangan page HTML anda. Lihat contoh di bawah







....


Selamat mencuba!

profile

Fairuz

http://www.tutorialmelayu.com

System Engineer (Texas Instruments France), Masters in Electronics , Embedded System Engineering,

Comments
user

Author klong

Posted at 1:15 am February 18, 2009.

apa-apa imej pn blh ker..ada size tertentu x?

Reply
user

Author mdpai

Posted at 11:03 am February 18, 2009.

kalau boleh, pastikan saiz image tu kecil.. untuk blog ini, saya gunakan image yg bersaiz 42px x 45px

Reply
user

Author Lutsinar

Posted at 6:24 pm March 9, 2009.

Saya menggunakan WordPress theme Ayumi dibuat oleh Nurudin Jauhari, Ikon tu dah ada. kat mana saya nak edit.

Reply
user

Author mdpai

Posted at 7:01 am March 14, 2009.

dalam header.php, try cari code untuk favicon ni..maybe code tu lebih kurang mcm ni.

Reply
user

Author catzer

Posted at 8:41 pm April 12, 2009.

aku bese pakai plugin maxblogpress favicon, sbb malas nak coding2 maklumlah aku ni rajin tukar2 theme wordpress.

Reply
user

Author catzer

Posted at 8:42 pm April 12, 2009.

aku biasa pakai plugin maxblogpress favicon sbb aku rajin no tukar2 theme..

Reply
user

Author Amin007

Posted at 8:56 am May 10, 2009.

waa, satu idea menarik
aku pun dah aplikasikan pada website aku hehehe

Reply
user

Author istanakristal

Posted at 5:44 am July 30, 2009.

boleh guna png dan jpg je? kalau bmp ngan gif?

Reply
    user

    Author mdpai

    Posted at 6:29 pm July 31, 2009.

    boleh try tgk jadi ke tak =)

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

View Comments (9) ...
Navigation