Tutorial Melayu

Memasukkan (row) data baru ke dalam pangkalan data

Introduction

user

Fairuz

System Engineer (Texas Instruments France), Masters in Electronics , Embedded System Engineering,


LATEST POSTS

Nota: git alias yang biasa digunakan 05th December, 2013

Nota: Android .gitignore 23rd February, 2013

mysql

Memasukkan (row) data baru ke dalam pangkalan data

Posted on .

Untuk memasukkan data (row) baru ke dalam pangkalan data, lihat contoh di bawah yang memasukkan data baru ke dalam table Pekerja (rujuk tutorial ini). Table pekerja mempunyai 3 kolum iaitu “nama”, “umur” dan “jawatan”.

";
mysql_select_db("tutorial") or die(mysql_error());
echo "Sambungan ke pangkalan data berjaya! 
"; // Pekerja 1 mysql_query("INSERT INTO pekerja (nama, umur, jawatan) VALUES('Timah', '23', 'Kerani') ") or die(mysql_error()); // Pekerja 2 mysql_query("INSERT INTO pekerja (nama, umur, jawatan) VALUES('Karim', '25', 'Pengurus') ") or die(mysql_error()); // Pekerja 3 mysql_query("INSERT INTO pekerja (nama, umur, jawatan) VALUES('Abu', '19', 'Dispatch boy') ") or die(mysql_error()); echo "3 data baru dimasukkan!"; ?>

Untuk contoh di atas, kita telah memasukkan 3 pekerja baru ke dalam pangkalan data. Untuk memasukkan hanya satu data baru, ikut syntax berikut.

mysql_query("INSERT INTO pekerja (nama, umur, jawatan) VALUES ('Karim', '25', 'Pengurus')")  

Atau secara generiknya:

mysql_query("INSERT INTO table1 (kolum1, kolum2, kolum3) VALUES ('nilai1', 'nilai2', 'nilai3')")  

Yang mana “INSERT INTO table1″ bermaksud kita mahu memasukkan data baru ke dalam table yang bernama table1. “(kolum1, kolum2, kolum3)” adalah kolum-kolum yang mahu dimasukkan data. Manakala, “(‘nilai1′, ‘nilai2′, ‘nilai3′)” adalah data yang kita mahu masukkan.

Share
profile

Fairuz

http://www.tutorialmelayu.com

System Engineer (Texas Instruments France), Masters in Electronics , Embedded System Engineering,

Comments
user

Author mnaaimf

Posted at 9:39 pm March 14, 2012.

en,

Kalau kite tambah field jawatan bagi setiap pekerja lebih dari satu. Maksud saya pekerja dibenarkan mengisi lebih dari satu jawatan. Macam mana kite nak insert ke database dalam satu row field jawatan?

Reply
user

Author shu

Posted at 1:36 am November 30, 2012.

salam 1 malaysia

tumpang tanya bagaiamana nak buat database kita real time ye? ada coding x untuk grab, insert data automatik dalam database kita? tolong saya.. sekarang saya pakai c# untuk msukkan data ke dalam database. saya guna phpmyadmin untuk store data.

Reply
user

Author mdpai

Posted at 11:00 am November 30, 2012.

@mnaaimf Dari segi asas dia, tambah je dua kali pakai nama sama. Tapi kalau nak ok lagi, kena tambah sekali benda yang unik kat pekerja tu, contoh macam no IC ke, so kita boleh tapis pakai no IC je nanti time nak buat query.

Reply
user

Author mdpai

Posted at 11:02 am November 30, 2012.

@shu Boleh cuba tengok mcm mana nak buat asas mysql CRUD operation pakai c# atau php.

Tapi macam confure sikit, pakai c# untuk masukkan data dan pakai phpmyadmin untuk store data? Store ngan masuk tu sama maksud je. :)

Kalau ada apa kurang jelas, sila tanya lagi.

Reply

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

View Comments (5) ...
Navigation