Tutorial Melayu

membuat kiraan dalam php menggunakan operators aritmetik & logik

Introduction

user

Fairuz

System Engineer (Texas Instruments France),
Masters in Electronics ,
Embedded System Engineering,


LATEST POSTS

Nota: git alias yang biasa digunakan 05th December, 2013

Nota: Android .gitignore 23rd February, 2013

php

membuat kiraan dalam php menggunakan operators aritmetik & logik

Posted on .

Untuk melakukan pengiraan aritmetik, seperti 2 + 2 atau 17 * 5, kita boleh menggunakan operator berikut;

";

//tolak
$d = $a - $b;
echo "hasil tolak $d 
"; //darab $e = $a * $b; echo "hasil darab $e
"; //bahagi $f = $a / $b; echo "hasil bahagi $f
"; //mencari baki hasil dari bahagi $g = $a % $b; echo "hasil baki $g
"; ?>

Terdapat beberapa short form atau singkatan untuk beberapa operasi matematik yang sering digunakan di dalam PHP seperti ++ dan –.

 $a 
"; // cara biasa $a = $a + 1; echo "nilai -> $a
"; //boleh digantikan dengan $a++; echo "nilai -> $a
"; // cara biasa $a = $a - 1; echo "nilai -> $a
"; //boleh digantikan dengan $a--; echo "nilai -> $a
"; // cara biasa $a = $a * 10; echo "nilai -> $a
"; //boleh digantikan dengan $a *= 10; echo "nilai -> $a
"; // cara biasa $a = $a / 10; echo "nilai -> $a
"; //boleh digantikan dengan $a /= 10; echo "nilai -> $a
"; // cara biasa $a = $a + 10; echo "nilai -> $a
"; //boleh digantikan dengan $a += 10; echo "nilai -> $a
"; ?>

Manakala operator logik pula digunakan untuk membuat test terhadap sesuatu nilai variable. Ianya selalunya digunakan dengan if else.

"; 
else 
  echo "false 
"; // maksud : kalau $a tak sama nilai dengan $b if($a != $b){ echo "true
"; else echo "false
"; // maksud : kalau $a lagi besar dari $b if($a > $b){ echo "true
"; else echo "false
"; // maksud : kalau $a lagi kecil dari $b if($a < $b){ echo "true
"; else echo "false
"; // maksud : kalau $a sama dengan 10 DAN $b sama dengan 6 if($a = 10 && $b = 6){ echo "true
"; else echo "false
"; // maksud : kalau $a sama dengan 10 ATAU $b sama dengan 3 if($a = 10 || $b = 3){ echo "true
"; else echo "false
"; ?>
profile

Fairuz

http://www.tutorialmelayu.com

System Engineer (Texas Instruments France),
Masters in Electronics ,
Embedded System Engineering,

Comments
user

Author min

Posted at 3:48 pm March 8, 2013.

nak tanye, saya nak buat simple darab tapi value dia dimasukkan menggunakan textbox. cth txtbox3= txtbox1 * txtbox2.
macam mana nak buat coding lepastu simpan kat db

Reply
user

Author Fairuz

Posted at 9:53 pm March 14, 2013.

min: Kena amik value dari textbox tu pakai PHP atau javascript. Cuba baca dengan lebih lanjut tentang html form

Reply
user

Author haza

Posted at 8:58 am March 18, 2013.

salam.. saya nak tanye kalau kite nak buat kuasa 2 mcm mane yerk

Reply
user

Author Fairuz

Posted at 9:09 am March 18, 2013.

@haza : wsalam.. Boleh pakai fungsi pow

Contoh pow(2, 8) dua kuasa lapan

Reply
user

Author haza

Posted at 9:25 am March 21, 2013.

ape tu? alamak… baru sgt dunia programmer… boleh bg contoh x?

Reply
user

Author Fairuz

Posted at 2:33 am March 22, 2013.

Dah bagi dah contoh tu.

Contoh pow(2, 8) dua kuasa lapan

Reply
user

Author shahirah

Posted at 1:59 pm December 12, 2015.

Salam nk tanya mcm mne nk kira total bulanan n simpan dalam db?

Reply

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

View Comments (7) ...
Navigation